CP szappanok - hogyan kell elkészíteni
Útmutató a hideg eljárással készített szappanokhoz
Biztonsági intézkedések
Van néhány biztonsági kérdés, amit figyelembe kell venni. A maró anyagokkal való munka veszélyes, és balesetek történhetnek, ha nem tartunk be néhány alapvető szabályt.
Mindig kesztyűben dolgozzon, viseljen hosszú ujjú ruhát, esetleg kötényt vagy köntöst a ruhája fölé. Védje szemét szemüveggel, viseljen kesztyűt akkor is, ha munka után mosogatja az edényeket és eszközöket, mivel a szappan maradék még frissen is reaktív.
A hidroxidoldat készítésekor mindig a vízhez kell a szódát hozzáadni, és nem fordítva. Az elkészített oldat még így is felmelegszik és gőzöket bocsát ki, amelyek belélegzését kerülni kell. A hidroxidoldatot jól szellőző helyiségben, lehetőleg elszívó alatt készítse el. Hagyja a hidroxidoldatot a receptben használt olajok hőmérsékletéhez minél közelebbi hőmérsékletre lehűlni. A tartályoknak, amelyekben a hidroxidoldatot készítik, ellen kell állniuk a magas hőmérsékletnek, és nem használhatók más célra.
A biztonság kedvéért a szappankészítés során tartson egy üveg élelmiszeripari ecetet a munkapadon, arra az esetre, ha a hidroxidoldatból kifolyik, az ecettel semlegesítheti.
Keverés közben kerülje, hogy légbuborékok kerüljenek a keverékbe, és kerülje, hogy a keveréket kiöntse vagy a munkaterületre fröcskölje. Védje az asztalt, amelyen dolgozik, terítővel vagy más anyaggal, mivel a hidroxidoldat pecsételheti vagy megpiszkíthatja a felületeket.
A szappan készítésekor győződjön meg arról, hogy nincsenek a közelben gyermekek vagy állatok, akik érintkezhetnek az anyagokkal, címkézze fel az oldatokkal vagy anyagokkal ellátott tartályait, és tartsa azokat gyermekek számára elérhetetlen helyen
Eszközök
A szappankészítéshez a következő eszközökre/felszerelésekre lesz szüksége:
- elektronikus (konyhai) mérleg, lehetőleg legalább egy tizedesjegy pontossággal, ha 1 g alatti mennyiségeket kell mérnie
- függőleges turmixgép a turmixoláshoz. Használhat egy habverőt is, ha nem áll rendelkezésére, de a folyamat lényegesen tovább tart.
- kesztyű, mivel maró anyagokkal dolgozunk, védenünk kell a kezünket
- védőszemüveg, hogy megvédjük a szemünket a fröccsenésektől
- hőálló edények, rozsdamentes acél vagy zománcozott edények, magasabb hőmérsékletnek ellenálló műanyag edények, amelyeket keveréshez használunk, olvasztás vagy olajok melegítése
- Berzelius poharak vagy más hőálló edények, amelyeket a NaOH oldat elkészítéséhez használunk, és amelyek 100°C-ra hevíthetők
- szilikon spatulák vagy műanyag vagy rozsdamentes acél kanalak, amelyekkel az összetevőket adagoljuk és keverjük
- edények/tálak a különböző összetevők mérésére
- szilikon formák vagy formák a szappan összetételének kiöntésére
Javasoljuk, hogy a szappankészítéshez használt edényeket és eszközöket kizárólag erre a célra használják. Célszerű a szükségesnél több edényt is előkészíteni arra az esetre, ha különböző összetevőket kell mérlegelni vagy adagolni. A szappankészítmény keverésére szolgáló edények térfogatát ajánlott nagyobbnak választani, mint a végleges készítményt, mert a keverővel történő keverés során a szappankeverék kifröccsenhet
Egyéb felszerelésre még szükség lehet:
- edények/dupla forralók
- tűzhely vagy főzőlap az összetevők melegítéséhez
- megfelelő hőmérő a folyadékok hőmérsékletének méréséhez
- minikeverő a színezékek vagy egyéb adalékanyagok keveréséhez
- pasteur pipetták a folyékony összetevők kis mennyiségű adagolásához
- szita a porított anyagokhoz
- szappanvágó eszközök, kések és fa vagy műanyag munkalapok
- papírtörlő és konyharuha a tisztításhoz
- 70°-os egészségügyi alkohollal vagy 96°-os tiszta etil-alkohollal töltött pumpás palack a frissen formába öntött szappan permetezéséhez és a munkaterület tisztításához
Hogyan kell dolgozni?
Mielőtt elkezdené a szappankészítést, minden eszközt és felszerelést helyezzen készenlétbe a munkapadon, könnyen elérhető közelségben. Helyezze a mérleget az asztal közepére, és a mérleg köré a tartályokat, amelyekkel dolgozni fog
Végezze el a receptben előírt anyagokmérlegelését: pl. szóda, desztillált víz és olajok. A mérés után az olajokat vízgőz fölött vagy mikrohullámú sütőbe helyezheti olvasztáshoz vagy melegítéshez.
Miután minden anyagot kimért, következhet a szóda vízben való feloldása
Ezután távolítsa el a munkapadról a már nem szükséges berendezéseket, és készítse elő az edényeket, amelyekben a szappant fogja elkészíteni. Helyezze a keverőtálat a munkaterület közepére. A felmelegített olajokat, a nátrium-hidroxid-oldatot, a receptet és a keverőgépet a tál körül helyezzük el.
A keverőtálba öntse a felmelegített olajokat, amelyekre lassan ráönti a hidroxidoldatot, mindkettőt 35-50 °C-on
Merítse bele a turmixgépet, ügyelve arra, hogy ne kerüljön túl sok légbuborék a keverékbe, és keverje össze. A keverék opálosan tejszerűvé kezd válni, amint az olajok és a nátrium-hidroxid elkezdett emulgeálódni. Folytassa a keverést a turmixgéppel és esetleg egy spatulával váltogatva, amíg a keverék el nem éri a sima, lágy puding állagát
Abban a pillanatban, amikor a turmixgéppel vonalakat tud húzni a keverék felszínére, és azok egy ideig megtartják a formájukat, elérte a "trace" állagot. Az olajoktól, de a felhasznált adalékanyagoktól is függően ez 5-15 perc turmixolás után következhet be. A különböző anyagok, mint az illóolajok vagy illatanyagok, agyagok vagy viaszok felgyorsíthatják a "trace", a puding kialakulását. Néhány adalékanyagot éppen ezért adunk hozzá a nyomvonal különböző szakaszaiban, ezek nagymértékben besűríthetik a készítményt, ami megnehezíti a formába öntést
Ha elértük a puding kívánt állagát, folytathatjuk a keverék formákba öntését. A mintás formák esetében előnyösebb, ha a tészta folyékonyabb, és ha a szappan felületén mintákat szeretne kialakítani, akkor sűrűbb állagúnak kell lennie.
Fújja be a szappan felületét alkohollal, hogy korlátozza a nátrium-karbonát képződését (a szódabikarbóna reakcióba lép a légkörből származó CO2-vel, és fehér filmréteg jelenik meg a szappan felületén).
Miután a szappant a formákba öntöttük, tegyük tiszta, pormentes helyre, és hagyjuk kihűlni és megszilárdulni. Ez a recepttől függően 1-3 napot vehet igénybe. Ha a szappan még mindig puha tapintású, akkor még néhány napig a formákban hagyhatjuk, vagy a hűtőszekrénybe tehetjük, hogy megszilárduljon.
Ha a szappan megszilárdult, vegye ki a formákból, és szükség esetén vágja fel késsel vagy speciális szappanvágó eszközzel.
A szappan kivétele a formából, vágása és érlelése
A megszilárdulás után a szappan kivehető a formából, és szükség szerint vágható. Konyhakés vagy speciális szappanvágógépek használhatók. A levágott szappanok szélei zöldséghámozóval "kozmetikázhatók", hogy a szappanok még tökéletesebb megjelenésűek legyenek.
A szappanokat tiszta, pormentes helyiségben kell tárolni, lehetőleg polcokon vagy ládákban, amelyek között elegendő hely van, hogy a levegő szabadon keringhessen és megkönnyítse a száradást. Ha nincs külön helyiség a szappanok érlelésére, akkor dobozokban is tárolhatjuk őket, és papírtörlővel letakarva megakadályozhatjuk, hogy a szappanok felületén por telepedjen meg.
A szappanokat legalább 4 hétig hagyjuk érni. A legjobb eredményt 6 hónap elteltével érhetjük el. Ne használjon éretlen szappanokat, mivel a szappan összetétele még reaktív, és vízzel érintkezve csípést okozhat a bőrön.
Ha azt szeretné, hogy a szappan átmenjen a gél fázison, közvetlenül a formába öntés után, amíg még meleg, letakarhatja vagy becsomagolhatja fóliával, konyharuhával vagy takaróval (ez szigetel).
A berendezés és a helyiség tisztítása
Két lehetőség közül választhat:
(a) miután minden műveletet elvégeztünk, tegyük az edényeket és eszközöket a mosogatóba, és a szokásos módon, forró vízzel és mosogatószerrel mossuk el. Ebben a szakaszban is viseljen kesztyűt, mert a szappan összetétele még mindig reaktív. Az edényeket papírtörlővel tisztítsa meg, hogy az olajos anyagok minél nagyobb részét eltávolítsa, és megkönnyítse a mosogatást.
b) egyes szappangyártók az összes használt edényt és használati eszközt az összes művelet befejezése után inkább egy háztartási zsákba helyezik, és hagyják, hogy a szappankészítmény megkeményedjen rajtuk.
Másnap távolítsa el a megkeményedett szappant az edényekről, és a szokásos módon mossa el őket vízzel és mosószerrel.
Fogalmak és meghatározások
Szappan - zsírsavak vagy zsírok nátrium- vagy kálium-hidroxidot tartalmazó oldatokkal történő elszappanosításával nyert termék, amelyet vízzel együtt tisztításra használnak
Szappanosítás - olyan reakció, amelyben egy (növényi vagy állati) zsír egy erősen lúgos anyaggal: nátrium-hidroxiddal (NaOH) vagy kálium-hidroxiddal (KOH) glicerint (nedvesítőszert) és egy zsírsavsót, az úgynevezett "szappant" képez. Nátrium-hidroxid használata esetén szilárd szappant kapunk. Kálium-hidroxid használata folyékony szappant eredményez. Ez az egyetlen módja az "igazi" vagy "hagyományos" szappan előállításának. A szappanosítási folyamat során a szappankészítmény felmelegszik, még akkor is, ha hidegen vagy szobahőmérsékletű anyagokkal dolgozunk. A szappankészítéshez használt nátrium-hidroxid oldat és az olajok munkahőmérséklete 35-50 °C között legyen. Előnyös, ha a két összekeverendő anyag megközelítőleg azonos hőmérsékletű. Szobahőmérsékletű oldatokkal és olajokkal is lehet dolgozni, csakhogy a szappanosítási folyamat tovább tart, és több keverésre lesz szükség
Exoterm reakció - kémiai reakció, amelynek során hő szabadul fel. Ha marónátronlúggal, szódával dolgozunk, az mindig vízben oldódik, nem pedig fordítva. Soha ne tegyen vizet a nátrium-hidroxid tetejére, mert heves reakció lép fel
Tengeri/vízfürdő - "bain marie", vízzel töltött, forrásba hozott edény, amelyet különböző termékek, például a szappankészítéshez használt olajok megolvasztására vagy kíméletes felmelegítésére használnak anélkül, hogy azok közvetlenül érintkeznének a hőforrással
Syndet - A szó a "szintetikus" és a "detergens" kifejezések kombinációjából származik, és ezek olyan szintetikus összetevőket tartalmazó termékek, amelyek a hagyományos szappanosítástól eltérő számos kémiai folyamaton keresztül feldolgozott olajokból, zsírokból vagy kőolajtermékekből származó felületaktív anyagok vagy mosószerek keveréséből származnak
Superfat (szuperzsír) - a hideg eljárással készült szappanok gyártása során használt kifejezés, amely a szappanosítási folyamat befejezése után szabadon maradt zsír mennyiségére utal. A receptúra összeállításakor kifejezetten kiszámítják és százalékban fejezik ki. Alapvetően a receptben felhasznált teljes olajmennyiség szappanosításához szükséges szóda mennyiségének csökkenését jelenti, általában 1-10% között. A szappan hidratáltabb lesz, ha a szappan megtartja a nem szappanosított olajok mennyiségét, de ezt akkor is alkalmazzák, ha a recept nagy mennyiségű, szobahőmérsékleten szilárd növényi vajat tartalmaz, hogy a szappan ne legyen túl kemény vagy morzsalékos
Vízkedvezmény - a receptben használt víz mennyiségének csökkentése, általában 5-15%-kal, hogy felgyorsítsák a nyomképződést, megkeményítsék a szappant és gyorsabban formába hozzák
Trace - kifejezés, amelyet akkor használnak, amikor a "puding" összetétele elkezd sűrűsödni és puding állagúvá válik. Ez a zsírnak a nátrium- (vagy kálium-) hidroxid oldattal való emulgeálásának eredménye, és 3 típusa lehet attól függően, hogy mennyire sűrű a készítmény: könnyű, közepes vagy sűrű. Attól függően, hogy a kompozíciót mennyire keverjük össze a turmixgéppel, különböző mértékű nyomot lehet elérni, minél nagyobb az emulgeálás, annál sűrűbb lesz a tészta. A megfelelő nyomjelzési szint elérése után az elkészített szappan átvihető a formákba. A receptúrától függően 1-2 napig hagyjuk állni, ez idő alatt megkeményedik. Miután a szappan megszilárdult, tömbformák esetén vágható, vagy kivehető a formákból és érlelhető
Zselésedés - az a szakasz, amelyen a szappan végleges összetétele az izolálás után átmegy, és amelynek hatására a termék megjelenése megváltozik, egyes területeken áttetszőbbé válik, vagy a teljes felületét beboríthatja. Ezt a szakaszt befolyásolhatja az a hőmérséklet, amelyen a szappant a formázás után tárolják, vagy a jelen lévő vagy az összetételhez hozzáadott cukrok mennyisége, és csak esztétikai hatással van a késztermékre. Azok a szappanok, amelyek nem mentek át a zselésedési fázison, mattabbak maradnak, és minőségüket ez a szempont nem befolyásolja
Emulgeálás - a zselésítés olyan eljárás, amelynek során egy folyadékot mechanikus keverés útján egy másik, nem keverhető folyadékban diszpergálnak. Az emulziók jó példái a majonéz, a krémek (krémek) vagy a homogenizált tej
Érlelés - a folyamat, amelyen az elkészített szappan a kikeményedés érdekében átmegy. Ez idő alatt a szappanban lévő víz elpárolog, és egy erős, hosszan tartó, a bőrre kíméletesebb szappant képez. A szappanok érlelése általában nedvességtől mentes helyiségekben vagy helyiségekben történik, polcokon vagy ládákban, amelyek a lehető legnagyobb felületet engedik érintkezni a légáramlatokkal. Az érlelési folyamat legalább 1 hónapig, de lehetőleg 6 hónapig tart, de egyes lágyolajos szappanok esetében ez 12 hónapra is meghosszabbítható. A frissen elkészített szappanokat nem szabad felhasználni, amíg legalább 4 hétig nem érlelték őket, mivel egyes receptek szerint a szappanok még a formából való kivételt követően is lágyak.
Szóda - vagy a nátrium-hidroxid fehér, erősen lúgos (bázikus), a természetben előforduló, fehér kristályos anyag, amely pehely, gyöngy vagy por alakú, maró hatású és higroszkópos (vonzza a vizet). Vízben oldódik és vízzel érintkezve exoterm reakciót (hőfelszabadulást) produkál. A nátronlúg vízben vagy más folyadékban való oldódása során maró gőzök keletkeznek, amelyeket nem szabad belélegezni. Ezért nátrium-hidroxid-oldatok készítésekor jól szellőző helyiségben dolgozzon. Ha ez nem lehetséges, dolgozzon füstelvezető (elszívó fülkék) alatt
Desztillált víz - más néven demineralizált víz, olyan víz, amelyből a szennyeződéseket desztillációs eljárással távolították el, amely során vizet forralnak (gőzölnek), majd a keletkező gőzt egy másik
Izolálás - egy olyan folyamat, amely megakadályozza a szappankészítmény lehűlését, és elősegíti, hogy az a zselésedési fázisba lépjen. Ennek során a formát, amelybe a szappant öntik, különböző anyagokkal fedik le, hogy egy ideig magas hőmérsékleten tartsák. Ez nem kötelező lépés a szappankészítés során, egyes gyártók úgy döntenek, hogy hagyják a szappant szobahőmérsékletűre hűlni. Ha a hőmérséklet nem egyenletes az egész készítményben, akkor miután a szappan megszilárdult és kivehető a formából vagy vágható, a szín vagy a textúra eltérő lehet azokon a területeken, ahol a gélesedés megtörtént. A termék minőségét ez nem befolyásolja. A keményedési idő a környezeti hőmérséklettől és a recepttől függően változik, és ügyelni kell arra, hogy a szappan ne melegedjen túl, ami a készítmény repedését vagy szétrepedését és a formából való kiszivárgását eredményezné
Szappankalkulátor - a receptúrához hozzáadandó összetevők szükséges arányának kiszámításához használt eszköz. Számos olyan online kalkulátor létezik, amely a kiválasztott olajok tulajdonságaira, az illatanyag/illóolaj ajánlott mennyiségére, valamint a felhasznált víz mennyiségének csökkentésére vagy a szappanosítás után szabadon hagyott olaj mennyiségének növelésére (szuperzsír) vonatkozó lehetőségeket is megadja. Ezek a kalkulátorok az egyes olajokra/olajokra jellemző szappanosítási értékeken alapulnak, és megjelenítik a felhasználó által kiválasztott adott mennyiségű szappan elkészítéséhez szükséges nátrium-hidroxid és víz mennyiségét
Olajok és zsírok (növényi zsírok) - trigliceridek keveréke, különböző növények magjából vagy terméséből nyerhetők ki, és nátrium/kálium-hidroxiddal reagálva szappant képeznek. A legjobb szappanok különböző olajfajták kombinálásával keletkeznek, de létezik egyetlen olajból készült szappan is: Kizárólag olívaolajból készült kasztíliai vagy marseille-i szappan. A legtöbb olajat nem ajánlott maximális százalékban használni, mert a kapott szappanok túl puhák (folyékony olajok esetében) vagy túl kemények (vajak esetében) lehetnek, ezért az olajok és vajak kombinációja a legjobb, különösen, ha figyelembe vesszük az egyes olajok tulajdonságait
Szappanosítási érték - hány gramm nátrium- vagy kálium-hidroxid szükséges 1 gramm zsír (olaj vagy vaj) teljes szappanosításához. Minden olajnak vagy vajnak megvan a maga specifikus szappanosítási értéke, pl. az extra szűz olívaolaj szappanosítási értéke 0,185, ami azt jelenti, hogy 0,185 g NaOH szükséges 1 g olaj szappanosításához.